Kézműves gyártás

A tanácsadási tevékenységem elsősorban a vevőoldali problémák megoldására fókuszál. Ebbe beletartozik üzleti folyamatok elemezése és újratervezése is és az ERP beruházásokhoz szükséges olyan előszervezés is, amelyet az ERP beszállítók sohasem csinálnak meg. Gondolok itt a raktárak újraszervezésére vagy a termelésszervezésre. Ennek a ma már ritkának számító Számítógépes tervezési, szervezési és gyártási Műegyetemi diplomám az alapja.
A projekteket általában előadásokkal kezdem, de több területhez nyomtatott anyagaim is vannak.

 

Erre példa a kézműves gyártás egészen részletes leírása is.

 

 

Kézműves gyártás

Tartalom

Áttekintés – 2

Értékesítés – 4

Szállítási határidő – 6

Gyártás raktárra – 6

Konstrukciós tervezés – 6

PIM (Product Information Management) – 8

Termékazonosítás – 8

Internetes értékesítés – 9

B2C – 10

B2B – 10

B2C szolgáltatás – 11

Önkorlátozás szükségessége – 11

Kiszállítás – 12

Kompromisszumok – 12

Gyártási programok – 12

Középtávú árbevétel-beszerzés tervezés – 12

Durva-program  13

Expressz megrendelés – 15

A program listázása, törlése és módosítása – 16

Optimalizálás – 16

Foglalás – 16

Finom-program – 16

Termeléslogisztika – 19

Gyártási tárolóhelyek – 19

Címkék nyomtatása – 21

Operatív-program – 21

Használt fogalmak – 21

Saját gyártású alkatrész – 24

Gyártási szál – 24

Áttekintés

A kézműves gyártás az ipari termelés egyik érdekes területe, amely termelési értéke a néhány milliós árbevételtől a több milliárdig is terjedhet. Egyrészt azért érdemel kiemelt figyelmet, mert nálunk gyakori gyártási forma, másrészt a hagyományosnál sokkal bonyolultabb termelési eljárás. Miután a legtöbb ERP rendszer ilyen gyártási megoldással nem rendelkezik, ezért az ERP választásnál vagy egy nem ide készült programot próbálunk ráhúzni a feladatra vagy egyedi fejlesztésben kell gondolkodnunk.
Kézműves gyártással sok területen találkozunk. Csak néhány érdekesség, amely nem a kosárfonás kategóriájába tartozik: papírtáskák készítése, kegytárgy-gyártás, légtechnikai eszközök gyártása, bizonyos bútorok gyártása, irodaszék-gyártás, de említhetném a Lamborghinit vagy a páncélozott Mercedest is.

A kézműves gyártás digitalizálásába könnyű belebukni, ezért az ERP választás előtt érdemes átgondolni magát a feladatot.
Kézműves vagy manufakturális gyártásról akkor beszélünk, amikor a termelés egy vagy több meghatározó lépését kézzel végzik a munkatársak. Ez nem azt jelenti, hogy gép vagy szerszámhasználat nincs is, de azt igen, hogy a kézi művelet dominál a gyártásban.

A kézműves gyártásnak az iparosodott világunkban is megvan a helye, sőt nem egy helyen a sorozatgyártásnál lényegesen magasabb minőségű termékek előállításra is képes. A nagy értéket létrehozó iparművészeti termékek előállítása mellett Magyarországon az alacsony munkaerő-költségek miatt a konvencionális minőség előállítására is gyakran használnak kézműves gyártást.

A kézműves gyártásnak van néhány sajátossága.

 • A kézműves gyártás nem ritkán olyan képességeket igényel, amely nem vagy csak nagyon nehezen tanulható vagy olyan hosszú a gazdaságos gyártáshoz szükséges gyakorlat megszerzése, mely az iparban szokatlan munkafegyelmet eredményez.
 • A termékek közötti gyors átállás miatt általában magas a termékek anyag, méret és szín variációja. Itt nem ritkán milliós termék variációs számról beszélünk, így a lehetséges termékek variációk teljes körű nyilvántartása gyakorlatilag lehetetlen.
 • Ebben a körben gyakori hogy a termék opcióinak megadásával maga a vevő határozza meg a termék tulajdonságait és gyártástechnológiáját, ami egy speciális – konstrukciós – tervezést és egy konfigurációs szoftveregységet igényel.
 • Kézműves gyártással elsősorban a könnyű,- és élelmiszeriparban találkozhatunk, de az összeszerelő iparágakban is gyakori.
 • Speciális cikktörzs és gyártástechnológia tartozik hozzá.
 • Gyakoriak a néhány darabos megrendelések, így a rendelések száma igen nagy is lehet.
 • A gyártócsarnokban egyszerre több termék gyártása folyik.
 • Egy ERP rendszer vagy rendelkezik kézműves gyártási modullal vagy nem. Paraméterezéssel nem alakítható ki. A paraméterezési kísérletek mindig alacsony minőségű termelésirányítást eredményez.

Az értékesítés és a gyártás területén speciális üzleti folyamatokat igényel, ennek megfelelően a működéshez is számos olyan adatra van szükség, amit a hagyományos gyártás és értékesítés nem tartalmaz.
A kézműves gyártás lényege, hogy a műveletek közötti átállás rövid, ezért legnagyobb erőssége, hogy kifejezetten alkalmas a termékvariációk gyártására. Az ehhez szükséges konstrukciós tervezést és gyártást viszont csak az ERP rendszerek töredéke támogatja. Ne is számítsunk arra, hogy egy hagyományos rendszerből paraméterezésével kialakítható egy jó konstrukciós rendszer.

A kézműves + konstrukciós gyártás a vállalatirányítás több egységét is érinti.
Ezek legfontosabbika az

  • értékesítés,
  • technologizálás,
  • gyártásprogramozás,
  • termeléselszámolás,
  • vezetői kimutatás.

Az anyagot a rendszer-felméréseknél és a gyártás újratervezésnél használjuk projektindító eszközként.

 

Hasonló anyagok:

Ráktárak újraszervezése