Árbevétel tervezése

Ma a KKV vállalkozások egy része még mindig a túlélésért küzd és ebben a harcban a leghatásosabb fegyver a tervezés, a teljesítménymérés és az elemzés. A mérés jelentősége egyszerűen ellenőrizhető. Ha egy ismerősünk mondjuk a Margitszigeten kocog, akkor menjünk ki és titokban mérjük meg a köridejét. Másnap kérjük meg, hogy megmérhessük a köridőt. Sokkal jobb időt fog futni pedig semmilyen kötelezettséget nem támasztottunk. Ha jobb eredményt akarunk elérni, akkor edzéstervet készítünk és azt mérjük, hogy mekkora a fejlődés. Amikor a társas-házakban felszerelnek egy fűtési költségmegosztót, akkor közel felére csökken a gázfogyasztás pedig korábban is ők fizették a költségeket.
Tehát magával a méréssel avatkoztunk be a folyamatba.

A gazdasági életben is a mérés célja a jobb eredmény elérése, de a fejlődéshez itt is egy tervezet folyamat vezet. A tervek és a mérések megtervezésekor derül azonban ki, hogy valójában mennyire ismerjük a piaci szegmensüket. Képesek vagyunk-e illeszkedni a trendekhez vagy csak sodródunk-e.Mindemellett nem elhanyagolható elvárás a pontos adatok megléte sem. Ezekre a tervekre és a mérésekre támaszkodva lehet ösztönzőrendszereket kiépíteni.

A terv-mérés-ösztönzés tehát egy olyan folyamat, amely alapjaiban befolyásolja a cég sikerét.

Ugyanakkor a KKV szektorban ezek az üzleti folyamatok a legelhanyagoltabbak közé tartoznak. Nyilván kevesen gondolják úgy, hogy egy olyan bonyolult rendszer, mint a vállalkozásuk spontán fog fejlődni. A gondot általában az okozza, hogy mind a tervezésnek, mind pedig a mérésnek komoly elméleti háttere van, aminek ismerte előfeltétele a gyakorlatban való alkalmazhatóságnak.

A probléma nagyságára a szemináriumon példákat fogok mutatni.

A fejlesztők segítségével bemutatjuk azt is, hogy a különböző rendszerek hogyan oldják meg a tervezési feladatot és hogyan tudják átvenni, ill. használni a külső eszközökkel készített terveket.

 

Kupán Károly (@2017)