ERP választás

Az ERP választásnak számos megközelítése van. Ezek egyike, hogy meghívunk ERP beszállítókat, meghallgatjuk előadásaikat és valamilyen szempont szerint döntünk.

A másik lehetőség, hogy független ERP szakértők segítenek a kiválasztásban. Ezek a szakértők nem szállítanak ERP rendszert és nem vesznek részt a bevezetésben sem. A feladatuk a cég igényeinek felmérése, a fő folyamatok feltárása és dokumentálása és a jelenlegi helyzet elemzése. A feltárás eredményei alapján megfogalmaznak egy követelmény jegyzéket és menedzselik az ajánlatok értékelését. Ez is végezhető sok, lényegesen eltérő szinten. Kezdve azzal, hogy a felmérés és a piacismeret alapján javaslunk egy beszállító sorrendet végezve a itt bemutatott precíziós választási módszertannal.

Mindenképpen meg kell értenünk, hogy az olyan marketing megnyilvánulások, hogy egy korszerű ERP rendszer már mindent tud, nincs mitől tartani, még hozzávetőlegesen sem igaz. Itt olvasható egy cikk arról, hogyan kell elegánsan leírni és kidobni egy 125 000 000$-os SAP rendszert. Ami azért elég korszerű és elég drága is.

Persze egy jó rendszert is lehet csapnivalóan bevezetni.