Pénzügyi elemzés

A számlatükör dekádikus rendszere alkalmas lefúrásos elemzésre. Ez egyszerűen megoldható, ha olyan BI rendszert használunk, amely tud kezelni rekurzív adatokat. Ha nem, akkor meg kell csinálni a korrekt csoportbontást, mert nem hiányozhatnak szintek a tükörből és nem lehetnek benne összevont számlaszámok sem. Az ajánlott számlatükrök általában teljesítik ezt a feltételt és csak komoly munkával lehet használhatatlanná tenni.

Ezt követően néhány kattintással a vak tyúk is egészen érdekes adatokhoz juthat.
Az alábbi ábrán olyan könyvelési hibák láthatók, aminél nagyobb hiba egy könyvelésben nehezen képzelhető el. Ugyanakkor a költségelemzés csak egy hibátlan könyvelés mellett lenne elkezdhető!


Ez a kimutatás egy milliárdos céghez tartozik. (katt a képre)

Van itt minden, mi „Szem-szájnak ingere”. A számla neve nem egyezik a számla számával, olyan könyvelési tételek vannak, amelynek a számlaszáma nincs benne a számlatükörben, hibásan van alábontva a számlatükör, egy számlaszám más-más néven többször szerepel a tükörben.
Mondanom sem kell, hogy sec perc alatt azt is meg lehet mondani, hogy hol és hogyan csaltak. És az összes primitív csalás megkereshető ilyen eljárásokkal. Bajban akkor vagyunk, amikor a csalás magyarázatában sem értjük meg, hogy mi ebben a csalás.
Tehát online analízissel könyvelési hibákat hatékonyan lehet keresni, de maguk a könyvelési adatok a gyártás esetén igazi költségelemzésre nem használhatók.

Ha a könyvelésben ilyen hiba van, akkor a tartozik oldal elvileg sem egyezhet meg a követel oldallal. Úgy tűnik ezt csak túlragozzuk, mert a könyvelést elkészíti a könyvelő, ellenőrzi a főkönyvelő, van egy könyvvizsgáló és végezetül ott van maga a piros-fehér-zöld NAV.
Valahogy ilyenkor érthetjük meg, hogy a közönséges (vagy mezei) mérnök miért nézi le annyira a könyvelést.

Ez egyébként úgy készült, hogy a könyvelési adatbázist beolvastam egy ACCESS adatbázisba, megírtam a főkönyvi számok dekádra bontását, majd a típushibák kigyűjtésének az eljárását és egy Excel oldalon megjelenítettem. A kigyűjtött hibák tovább elemezhetőek, mikor, kinek, mekkora, honnan stb. Azaz teljesen elemi eszközökkel történt az elemzés.