Mit kéne tudni egy optimalizálásnak?

A termelési célkitűzések eléréséhez szükség van egy terméktől és gyártási megoldástól függő nettó munkaerő kapacitásra. Nevezzük nettó kapacitásnak azt a legkisebb létszámot, ami egy teljes finomprogram legyártásához szükséges. Az embereknek azonban jár szabadság, az egészségügyi kiesés is rendszeresen fellépő esemény és a munkatársaknak számos termelésen kívüli egyéb eseti feladatot is el kell látni, így mindig több munkatársra van szükség. A gyártási tervhez tehát bruttó erőforrás-szükséglet is tartozik. Ezek statisztikai adatok.
Az értékeléshez vegyünk fel teljesítménymutatókat. A KPI lehet a humán erőforrás tényszerűen felhasznált kapacitása / bruttó humán erőforrás kapacitás hányadosa. Ahol a felhasznált erőforrást termeléselszámolás, a bruttó kapacitást pedig a létszám, a műszak és a munkarendadatok adják. Ez a gyakorlatban mindig egynél kisebb érték (nem ritkán sokkal kisebb) és mindig tervezés alatti bizonytalanságot is tartalmaz.
Szükség van továbbá egy nettó és bruttó gépkapacitásra. Ez megfelelő karbantartás esetén nem tartalmaz bizonytalan elemeket, de mindig kisebb egynél mert egy üzemcsarnokban mindig van álló gép.
Szükség van anyagra és alkatrészekre is, aminek beszállítási bizonytalanságát úgy küszöböljük ki, hogy csak olyan megrendelést adunk gyártásba, aminek megvan az anyagszükséglete.
És végezetül a kereskedelmi osztálynak termékek formájában el kell adni a cég kapacitását és készleteit. Az eladott kapacitás KPI-je lehet a termékekben lévő kapacitás igény / összes kapacitás.
A kutyát sem érdekli az optimalizálás, ha az csak a gyártás hatékonyságát növeli, de ezzel csak a munkával töltött időt csökkenti. A munkával töltött idő csökkenése változatlan létszám mellett pedig csak az állásidőt növeli.
A hasznos és sikeres projekt optimalizálásnak az eladott kapacitást kell növelnie vagy a költséget kell csökkentenie, azaz a bruttó nyereséget kell növelne.
A stratégiailag hibás projekt optimalizálás értelmező ábrája:


Fő teljesítménymutatók éves változása optimalizálás bevezetése után

Azaz az egész optimalizálási lufi nem több marketing szövegnél mindaddig míg nem növekszik az eladott kapacitás vagy nem csökken a létszám (és ezzel az összkapacitás).
Az ilyen gyártásoptimalizálás tehát kidobott pénz, ami csak az ERP csere előtti üzleti terv elkészítésével és gyártás-újraszervezéssel csökkenthető, ill. fordítható át nyereségbe. Persze a közben megszerzett tapasztalatot nem szabad lebecsülni.