Szín-vezérelt gyártás – Cikk

A színek alkalmazása a hagyományos vonalkódos eszközök nélkül, meghökkentően egyszerűen és biztonságosan vezérli a gyártást úgy, hogy nem kell ismerni a cikkeket és mégis szinte tévedésmentes.

A módszer elsősorban olyan vevőorientált, nagy termékvariációval dolgozó, darabgyártás esetén alkalmazható, ahol egyidejűleg több termék készül egy gyártócsarnokban. Különösen hasznos a konstrukciós termékek gyártása esetén, ahol az anyagok, alkatrészek hasonlóak, a kis eltérések miatt nagy a tévedés valószínűsége és ahol a nagy (1-2 ezer vagy tízezer) késztermék fajta miatt hosszú időt – esetleg éveket – igényel a termékek teljes megismerése, ill. ahol tömegesen megjelenő egyedi igényeket is ki kell szolgálni.

Ez egy olyan területe az iparnak, ahol még KKV szinten is versenyképesek vagyunk (és leszünk) a multikkal szemben.

A módszer lényegéhez tartozik, hogy a gyártási folyamatok egy részét a gyártócsarnokból áthelyezzük a raktárba, ahol a raktári rend miatt a termékeket nem kell ismerni. Bár ez ~3-5 %-kal növeli a raktári munka terhelését viszont ~ 95%-ban kiváltja a gyűjtő és elosztó pontok terhelését, esetleg – a szervezéstől függően – ezeket a munkaköröket meg is szünteti.
Az adatgyűjtőn megjelenő kiszedési lista szabályozza, hogy melyik tárhelyről, mennyi cikket, milyen munkahely-jelzésű kocsik milyen színeket tartalmazó konténerébe kell tenni.


Az ábrán a kiszedőeszköz egy „rakonca”, de bármi más is lehet.

Egy jól tervezett üzemben a kiszedett anyagok rögtön elhelyezhetők a munkahelyek gyártási sorában.
A munkahelyek között a munkadarabokat valamilyen műveleti eszköz mozgatja, mely szintén tartalmaz egy színjelzést. A feladat az, hogy a munkatárs építse be azokat az alkatrészeket, amelyek konténerén ugyanaz a szín található.
A szemünk egy fantasztikus találmány, mely lehetővé teszi, hogy a színazonosság alapján akár igen sok konténer közül is egy nagyságrenddel gyorsabban és biztonságosabban válassza a műveleti kocsihoz tartalmazó alkatrészeket, mint bármilyen vonalkódos rendszer.


A műveletek, műveleti kocsik és alkatrészek találkozása

A munkatárs egy terminálon bejelentkezik és megkapja a következő feladatát. A műveletkiírás a feldolgozás sorrendjében megmutatja a felhasználandó anyagokat, alkatrészeket és mutatja a kiválasztandó műveleti kocsi színét is. A színjelzést az első munkahely teszi ki az eszközre. A művelet során azokat az alkatrészeket kell felhasználni, amelyek konténerén megtalálható ugyanaz a szín, mint ami a műveleti kocsi színe.


Ez a konténer sárga és türkiz-2 színjelzést tartalmaz.

Bár a színvezérlés esetén a hatékonyság látványosan javulhat, de itt nem szabad megállni. Az ERP rendszer végezzen el minden olyan tevékenységet, amit egy gép elvégezhet.
A Covid megtanított minket kezet mosni, a gazdasági válság erre fog megtanítani.

 

Kupán Károly